Cresterea in greutate are cauze multiple, mai mult sau mai putin cunoscute, insa cea mai comuna este legata de consumul mai multor calorii decat putem arde.

Pe scurt, daca vom arde mai multe calorii decat mancam, greutatea ramane aceeasi, iar daca avem mai multe calorii in organism decat putem arde, atunci vom creste in greutate.

Dar aceasta asa zisa intelepciune nutritionala nu este intotdeauna adevarata. Cresterea in greutate poate fi, de asemenea, alimentata de mai multe cauze. Iata 10 exemple semnificative :

Alimentatia dezechilibrata.

Aceasta este cauza cea mai evidenta pentru multi oameni care se confrunta cu o crestere in greutate. Mancarea unor alimente nesanatoase, obiceiul de a lua gustari intre mese sau mancatul pe fond emotional sunt cu siguranta o modalitate de a castiga in greutate. De aceea, este important sa luati masa la ora fixa, intr–un mediu linisitit, care sa nu va distraga atentia (de exemplu, departe de televizor).

Sedentarismul.

Mai putina activitate fizica inseamna si mai putine calorii arse. Sedetarismul este una din problemele generate de societatea moderna, cauzata de munca intensa intr–un birou, in fata unui calculator, folosirea automobilului si seri prea multe pe canapea, la TV. De aceea, este recomandat sa faceti miscare cel putin 30 de minute zilnic.

Stilul de viata nesanatos.

Mici modificari in modul in care o persoana actioneaza in viata de zi cu zi pot explica cresterea in greutate. Printre acestea se numara lipsa de somn, faptul ca nu se mananca suficiente fibre alimentare, se consuma prea mult suc cu acid, prea multe bauturi alcoolice, se manca in viteza sau se consuma prea multa sare.

Retinerea apei in organism.

Balonarea este un semn al retinerii de apa in organism si conduce la cresterea in greutate. Daca retineti apa, este recomandat sa consultati un medic.

Medicamentele.

Anumite tipuri de medicamente, cum ar fi antidepresivele sau calmantele, pot determina cresterea in greutate prin reducerea ratei metabolismului bazal. Ori de cate ori este posibil, incercati sa evitati aceste medicamente. In plus, utilizarea indelungata de cortizon poate determina cresterea in greutate. Cortizonul creste pofta de mancare si incetineste eliminarea de sare.

Sarcina.

Femeile castiga multe kilograme in cele 9 luni de sarcina, cand micile celule numite pre–adipocite se transforma in adipocite. Femeile care au avut mai multe sarcini au tendinta de a se ingrasa.

Varsta.

Femeile aflate la menopauza tind sa castige in greutate. Atunci cand femeile au mai putin estrogen, grasimea se depune mai ales pe abdomen.

Renuntarea la fumat.

Nicotina din tutun stimuleaza sistemul nervos si are efecte anorexice. Fumatul inainte de masa reduce pofta de mancare. In plus, fumatul unei tigari este o activitate care arde 20 de calorii.

Motive ereditare.

In cazul in care unul dintre parinti este supraponderal sau obez, copilul are sanse de 40% sa devina la fel. Daca ambii parinti sunt obezi, copilul se naste cu un risc crescut de a lua in greutate, de pana la 80%. Studiile au aratat ca unii oameni sunt predispusi genetic la cresterea in greutate mai usor decat altii sau stocheaza grasimea din jurul abdomenului si pieptului mult mai usor.

Contraceptia.

Reactiile la pilula contraceptiva variaza de la o femeie la alta. Unele dintre aceste reactii pot fi responsabile pentru cresterea poftei de mancare, dezinteresul legat de activitatea fizica. O femeie poate lua pana la 5 kilograme in greutate, in primele luni in care incepe sa ia contraceptive.