Un jacuzzi de exterior poate fi folosit tot timpul anului, dar mai ales iarna.

O piscina poate fi folosita numai cateva luni pe an, dar un jacuzzi exterior este utilizabil tot timpul anului. Tocmai de aceea, din ce in ce mai multi oameni folosesc spa-ul in anotimpul rece, intrucat in aceasta perioada este cel mai placut sa intri intr-un Jacuzzi – fara sa avem riscul de a raci. Printre avantajele concludente ale unui sistem de hidromasaj pe timp de iarna, expertii noteaza faptul ca un astfel de masaj are o influenta mai mare asupra organismului, datorita fluxurilor de apa calda, intense si profunde care intra in contrast cu masele de aer rece.

Principalele beneficii

Hidromasajul este in primul rand o metoda de relaxare si eliminare a stresului in special in sezonul rece deoarece stimuleaza producerea endorfinei (hormonul care genereaza starea de bine) si circulatia sangelui. Masajul pe care apa il face este delicat, dar cu un puternic efect de destindere a intregului organism deoarece acest intra in contact atat cu senzatia de caldura, cat si cu aerul rece. El indeparteaza senzatia de picioare grele, precum si tensiunea din ceafa si spate. Hidromasajul stimuleaza si somnul de buna calitate, avand beneficii si asupra frumusetii: elimina toxinele din piele si oxigeneaza mai bine tesuturile.

Vom enumera cateva dintre efectele benefice pe care hidromasajul le are asupra anumitor boli: sindromul oboselii cronice, insomnie, boli locomotorii, boli ale sistemului nervos, exces de greutate, celulita, piele lasata, disfunctii intestinale, varice, artrite si reumatism, recuperare dupa fracturi, rupturi musculare.

Intretinerea unui jacuzzi de exterior

Sunt, de asemenea, anumite operatiuni care se fac pentru a face cat mai eficienta incalzirea si consumul electric pentru un jacuzzi exterior. Setati spa-ul pe modul anti inghet daca acest lucru nu este setat automat de producator. Aceasta setare face ca apa sa nu inghete in pompe atunci cand este foarte frig afara, majoritatea spa-urilor fiind fabricate sa reziste la temperaturi de -30 grade C. Mai mult decat atat, acestea au termostat care regleaza automat temperatura si o pastreaza la valoarea setata. De asemenea temperatura minima nu se poate seta sub 20 de grade C.

Studiile arata ca este mai bine sa se pastreze spa-ul la o temperatura constanta apropiata de cea de folosire  (37-38 grade) decat sa se lase la o temperatura minima si apoi sa se forteze revenirea la 37 de grade. Este recomandat pe timpul iernii sa se pastreze la o temperatura constanta spa-ul  pentru a reduce consumul energetic, iar golirea acestuia se face atunci cand este cald afara si nu in perioada de iarna. Trebuie retinut faptul ca pe timp de iarna, spa-ul ajunge mult mai greu la temperatura setata decat in perioada cand este cald afara. De aceea, este recomandat ca iarna sa se foloseasca o husa termoprotectoare peste capacul termoizolant, aceasta fiind una din partile cele mai importante ale unui spa. Capacul termoizolator este supus razelor soarelui, indoirilor repetate si ridicarilor, iar dupa 4-5 ani, majoritatea acestora se deterioreaza iremediabil.

Ingrijirea unui jacuzzi de exterior trebuie sa fie o prioritate pentru a te bucura un timp indelungat de beneficiile de neegalat ale acesteia. Probabil ca anumite lucruri ti se par o povara si consideri ca iti ocupa prea mult timp. Totusi, daca le cunosti suficient de bine nu vor mai parea atat de complicate.

Aici vei gasi sfaturi utile cu privire la pregatirea jacuzzi-ului tau pentru iarna, privind modul in care sa ai grija de exteriorul si interiorul acestuia. De asemenea, o importanta covarsitoara o are si mentinerea apei din jacuzzi mereu limpede si dezinfectata. Sanatatea ta trebuie sa fie o prioritate, de aceea iti recomandam sa tii cont de cativa pasi esentiali pentru a mentine apa curata.

Pregatirea cazii cu hidromasaj pentru iarna

Daca nu folosesti cada cu hidromasaj o perioda indelungata, pe timpul iernii, urmeaza acesti pasi:

  • Golirea cazii si indepartarea filtrului;
  • Pastrarea filtrului intr-un loc uscat;
  • Stergerea cuvei cu un prosop uscat;
  • Umplerea conductelor cu antigel. Foloseste doar propilenglicol ca antigel. Nu folosi niciodata un antigel utilizat la automobile (etilenglicol), deoarece este toxic;
  • Atasarea si fixarea prelatei.

Sfaturi pentru curatarea si intretinerea unei cazi cu hidromasaj

Ca orice alt lucru pe care il folosesti, dupa ce termini de facut baie, este necesar sa cureti foarte bine cada cu hidromasaj. Intrucat mecanismul acesteia este format din conducte, se creeaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Poate ca tu stergi cada cu o carpa si o usuci, dar in conducte ramane apa murdara, iar in momentul in care folosesti din nou cada, jetul de apa curata il impinge pe cel de apa murdara la suprafata si astfel faci baie intr-un mix periculos pentru sanatate. Ca sa nu ai probleme, trebuie sa respecti urmatoarele lucruri:

  • Curata si usuca foarte bine cada, apoi umple-o cu apa rece (cam cu cativa centimetri deasupra celui mai de sus jet; asigura-te ca duzele acestuia sunt indreptate in jos) si porneste optiunea de hidromasaj. Astfel se vor curata conductele de reziduuri (uleiuri de corp, saruri de baie, sapun, celule moarte, par etc.);
  • Lunar este necesar sa dezinfectezi cada. Cumpara o solutie special gandita pentru asa ceva (patrunde in locurile greu accesibile) si dilueaz-o in apa fierbinte din cada. Dupa vreo 10 minute poti evacua apa, apoi urmezi pasii de mai sus, si anume umpli cu apa rece, pornesti sistemul, iar dupa 10 minute evacuezi si stergi cu o carpa uscata;
  • Daca stii ca mai multe persoane iti folosesc cada, atunci dezinfecteaz-o zilnic.

Ingrijirea cuvei

In ceea ce priveste cuva, este extrem de important ca inainte de a introduce orice substanta pentru mentinerea apei, sa o diluati. In caz contrar cuva poate fi deteriorata iar garantia nu acopera acest tip de dauna. La prima utilizare a unui jacuzzi de exterior, dar si ori de cate ori il golesti si reumpli, sterge suprafata cuvei cu o carpa moale pentru a evita zgarierea acesteia. Daca este necesar, cuva poate fi curatata cu un detergent non-abraziv care sa nu faca spuma, dupa care clateste cu apa curata. Detergenti pentru cuva puteti achizitiona de la magazine ce comercializeaza produse pentru jacuzzi.

Ingrijirea pernelor

Pentru a nu fi nevoit sa schimbi pernele foarte des, nu umple cada cu hidromasaj mai mult decat este recomandat in manualul de utilizare. In caz contrar pernele pot fi deteriorate sub actiunea dezinfectantului. De asemenea, este bine sa le cureti periodic si sa le indepartezi atunci cand nu folosesti cada o perioada mai lunga de timp.

Ingrijire prelata

Prelata este modalitatea prin care vei proteja interiorul unui jacuzzi de exterior si vei mentine costurile de exploatare reduse. Daca ai un jacuzzi de exterior este indicat sa cureti lunar prelata cu jet de apa pentru ca murdaria acumulata sa nu patrunda in cada. Daca este necesar se poate folosi o solutie de apa cu sapun lichid pentru curatarea exteriorului prelatei. Foloseste un burete pentru aplicare, apoi limpezeste bine, nu lasa detergentul sa se usuce pe prelata. Un alt aspect important este folosirea sistemului de ridicare al prelatei, acesta te va ajuta sa o manevrezi usor fara a o deteriora.

Mentinerea apei din spa

Iata cativa pasi simpli pentru a mentine apa curata:

  • Inainte de utilizare dezinfecteaza tevile spa-ului;
  • Dupa ce ai trecut de primul pas, umple cada cu hidromasaj si porneste ciclul de curatare;
  • Controleaza parametri apei. Controlul parametrilor se realizeaza periodic, este recomandat la fiecare utilizare a cazii cu hidromasaj.
  • Dozeaza nivelul de dezinfectant. Dezinfectantii folositi pentru cazile cu hidromasaj sunt bromul si clorul;
  • Odata pe saptamana realizeaza un tratament soc cu ajutorul unui oxidant. Noi recomandam folosirea oxigenului activ ce are in componenta monopersulfat de potasiu. Dupa folosirea unui oxidant asteapta 30 de minute inainte de a utiliza spa-ul;
  • Cel putin o data pe luna curata filtrul, insa de preferat o data pe saptamana;
  • Goleste apa din spa cel putin odata la 4-5 luni;
  • Inainte de golirea apei din spa se realizeaza un tratament soc (se poate folosi oxigen activ sau clor cu actiune rapida);
  • Dupa fiecare golire si reumplere a cazii se reiau pasii anteriori.