Probabil, ai aflat ca incetinirea procesului de imbatranire nu mai este de mult un mister. Cele mai bune rezultate in studiile de cercetare s-au realizat prin administrarea animalelor de laborator de diete sarace in calorii, dar bogate in nutrimente antioxidante, cu alte cuvinte, exact ceea ce au nevoie si nimic mai mult. Acestea reduc „stresul oxidativ” si asigura o maxima protectie antioxidanta. Animalele hanite in acest fel nu numai ca traiesc cu 40% mai mult, dar sunt si mult mai active pe tot timpul vietii. Desi studiile pe termen lung nu s-au terminat, exista motive sa se presupuna ca aceleasi principii se pot aplica si la oameni. Mancand mai multi antioxidanti de-a lungul vietii, puteti invinge cresterea tensiunii arteriale odata cu inaintarea in varsta. In cadrul unui studiu, o autoritate in domeniu a descoperit ca tensiunea arteriala a barbatilor care au luat cele mai mari doze de vitamina C si betacaroten o perioada mai mare de zece ani nu a crescut la fel de mult ca aceea a barbatilor care au luat cele mai mici doze din aceleasi vitamine. Diferenta, desi mica, s-a tradus intr-o reducere cu 6% a deceselor cauzate de accidente vasculare cerebrale, 4% a celor cauzate de boli de inima si 3% pentru restul cauzelor. Vitamina C pare sa fie puternica in special in mentinerea tensiunii arteriale la un nivel coborat, potrivit unor dovezi de netagaduit.

Numeroase studii arata ca tensiunea arteriala este mai mare in cazul celor care ingereaza cea mai redusa cantitate de vitamina C. Persoanele care au reusit sa-si procure zilnic vitamina C continuta intr-o portocala (70 mg) au inregistrat in medie o crestere cu 11 unitati a tensiunii sistolitice si cu sase unitati a tensiunii diastolice, comparativ cu cele care au beneficiat de mai multa vitamina C. In general, nivelurile scazute ale vitaminei C au marit tensiunea sistolica cu 16% si pe cea diastolica cu 9%. Mai mult, 1.000 mg de vitamina C zilnic au redus semnificativ tensiunea arteriala. Organismul produce radicali liberi, substante responsabile cu imbatranirea, dar in acelasi timp produce si antioxidanti capabili sa mentina echilibrul. Din pacate, oamenii sunt expusi zilnic la surse de creare a radicalilor liberi suplimentar, corpul nu reuseste sa faca fata acestor agresori, si, in consecinta, apar bolile. Pentru a lupta cu acesti agresori, ar trebui sa ne ferim de poluare, tutun, stres si sa ne ajutam corpul consumand alimente care contin antioxidanti.

Radicalii liberi sunt substante responsabile cu accelerarea imbatranirii si cresc riscul aparitiei bolilor; pentru a lupta impotriva lor ai nevoie de ajutorul acestor „prieteni” antioxidanti pe care ii poti lua din diverse alimente. Asadar, ai grija sa mananci citrice care contin vitamina C, precum: grapefruit, minole, portocale si lamai.

Sursa foto: beattransit.com