
Prin asocierea între lucernă, spirulină, topinambur şi lemn dulce s-a putut realiza o combinaţie naturală, unică şi armonioasă cu activitate sinergică, care a dus la obţinerea unui produs valoros, cu calităţi nutriţionale şi funcţionale importante, necesar suplimentării dietei pentru nevoile organismului uman în menţinerea stării de sănătate.
Lucerna, componentă majoră a produsului Complex Alfalfa este, în realitate, o plantă medicinală ce poate ajuta organismul să fie cât mai sănătos.
În prezent, lucerna considerată “hrană verde a mileniului” are întrebuinţări dietetice datorită calităţilor sale nutritive deosebite, deşi este mai bine cunoscută ca plantă furajeră şi utilizată în hrana animalelor, fiind denumită “regina plantelor furajere”.
Cu toate acestea, pentru efectele ei terapeutice, lucerna (Medicago sativa L.) – Familia Fabaceae/Leguminosae
Compoziţie chimică
În ultimile decenii, în întreaga lume, lucerna a început să fie folosită mult mai des ca sursă bogată în substanţe proteice, uşor asimilabile (22% în frunzele uscate), minerale (calciu organic, fosfor, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu, siliciu organic, mangan), vitamine (C, K, D, E, U, provitamina A, B1, B2, inclusiv B6, B12, acid folic (B9), biotină, niacină), β-caroten, opt aminoacizi esenţiali (alanină, lizină, arginină, histidină, cisteina, prolină, metionina, tirozina) identificaţi de biologul Frank Bouer, enzime, clorofilă, glucide, pectine, tanin, saponine, amine, cumarine, triterpene, carotenoizi, purine, steroli, pigmenţi, izoflavone.
Fiecare gram de lucernă conţine 8.000 U.I. de vitamina A şi între 20.000 şi 60.000 U.I. vitamina K.
Datorită bogăţiei în proteine, vitamine, săruri minerale, prezenţa izoflavonelor şi a cumestrolului cu activitate estrogenă, a unor substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, a carotenului şi a clorofilei, îi conferă lucernei un loc important în utilizările medicinale.
Proprietăţi farmacologice
În general, în fitoterapie caracterul produsului natural exprimat prin relaţia organism vegetal – organism animal pledează pentru compatibilitatea acestuia cu organismul uman, mult mai apropiat din punct de vedere metabolic şi mai uşor de tolerat, ipoteză bazată şi pe cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului în medicina tradiţională.
În această direcţie, lucerna considerată un remediu vegetal bogat în fitonutrienţi şi substanţe biologic active cu valoare terapeutică deosebită, are efect benefic asupra organismului uman. Ca plantă medicinală, lucerna este folosită la prepararea unor produse naturale cu acţiune favorabilă în prevenirea şi profilaxia multor afecţiuni.
Aceasta posedă proprietăţi antihemoragice, antianemice, remineralizante şi poate fi utilizată ca agent antianemic, reconstituant şi recalcifiant.
Cu extractul preparat din frunzele de lucernă, culese la o anumită vârstă, se pot obţine produse cu virtuţi terapeutice de excepţie. Având în vedere că lucerna se remarcă printr-o compoziţie complexă şi un conţinut crescut în componenţi nutritivi, dar care variază cu vârsta, a fost necesar un studiu îndelungat (cca. 4 ani) pentru a se găsi timpul optim de recoltare al plantei. Astfel, în extractul uscat din frunzele verzi, conţinutul în proteine poate ajunge până la 47%, din care în proporţie de 75-80% sunt uşor asimilabile şi bogate în lizină şi triptofan.
Prin conţinutul deosebit în vitamina K, lucerna previne sângerările şi facilitează coagularea sângelui, influenţează pozitiv capacitatea de refacere a organismului în diferite tipuri de sângerări şi ajută organismul (prin mecanisme proprii) să contribuie la refacerea volumului normal de sânge.
Există numeroase studii clinice care au evidenţiat că lucerna ameliorează tulburările digestive şi cronice (starea de balonare, lipsa poftei de mâncare, aciditatea mărită, etc), combate constipaţia.
Prezenţa în frunze a unor cantităţi importante de enzime favorizează stimularea activităţii tractului intestinal şi a procesului de digestie, iar conţinutul în vitamina U (o vitamină mai puţin cunoscută) previne apariţia ulcerului gastro-duodenal şi susţine regenerarea mucoasei lezate la nivelul stomacului şi a tractului digestiv.
De asemenea, extractul de lucernă are o acţiune alcalinizantă şi contribuie la neutralizarea acidităţii gastrice, împiedicând apariţia ulcerului.
Când lucerna este administrată înainte de masă, procesul de digestie este mult uşurat. În schimb, dacă este luată la sfârşitul mesei, ea sprijină asimilarea nutrienţilor prezenţi în hrana consumată la masa respectivă.
Lucerna este un excelent diuretic natural, deoarece previne şi combate infecţiile vezicii urinare şi ale prostatei.
Se recomandă şi ca detoxifiant, tonic general şi de stimulare a funcţiei ficatului, favorizează stimularea eliminării acidului uric în exces, fiind extrem de utilă în gută.
Prin conţinutul ridicat în fibre, asigură absorbţia şi eliminarea toxinele din organism.
Datorită proprietăţilor antioxidante are o influenţă pozitivă în combaterea efectelor nocive a radicalilor liberi şi contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire precoce.
Este un revigorant de excepţie, deoarece după primele 3-4 săptămâni de administrare, lucerna favorizează creşterea rezistenţei organismului în caz de efort fizic şi psihic prelungit.
Vitaminele B6, E şi D, alături de minerale, ajută la fortifierea sistemului osos şi a dentiţiei la copii.
Facilitează absorbţia şi utilizarea glucidelor, a proteinelor şi în mod deosebit a calciului (de aceea dă rezultate pozitive în osteoporoză).
Trebuie subliniat că principiile active din lucernă acţionează lent, dar eficient.
Făina de lucernă intră în compoziţia a numeroase preparate dietetice (pentru anemie şi hipocalcemie), mai ales pentru copii (câte o linguriţă cu puţină apă, de 3 ori pe zi, o perioadă de 10-15 zile).
Folosită în stare proaspătă şi uscată (până la temperatura de 38ºC), lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali necesari unei bune funcţionări a întregului organism.
Sucul apos rezultat prin stoarcerea plantei proaspete şi liofilizat sau pus pe suport la 30-38ºC este un bun aditiv proteic (Em.Grigorescu, I.Ciulei, Ursula Stănescu, 1986) care se foloseşte pentru remineralizarea şi vitaminizarea organismului, pentru combaterea hemoragiilor digestive.
Extractul natural de lucernă este antipiretic (scade febra), un foarte bun detoxifiant, participă la stimularea sistemului imunitar, creşte puterea fizică dar şi pofta de viaţă.
Toate aceste calităţi nutritive ale lucernei s-au amplificat prin activitatea sinergică obţinută prin asocierea lucernei cu spirulina, topinamburul şi lemnul dulce în vederea preparării produsului Complex Alfalfa.
Mai multe informatii despre produsele Hofigal, gasiti pe www.hofigalonline.ro
