
Pentru eficacitatea crescută a ceaiurilor din plante (infuzie sau decoct) se acordă o atenţie deosebită şi modului de administrare.
În general, ceaiurile se consumă conform instrucţiunilor de utilizare specificate în prospect sau dacă este cazul, la recomandarea medicului specialist.
Totuşi, este bine de ştiut că:
a. ceaiul foarte fierbinte sau foarte rece, consumat pe stomacul gol, poate schimba temperatura din stomac şi să ducă la apariţia unor posibile efecte nedorite;
b. la prepararea ceaiului trebuie respectat cu stricteţe modul de obţinere a infuziei sau a decoctului (după caz).Dacă ceaiul este fiert prea mult, substanţele active (ex. polifenolii şi uleiurile volatile) prezente intră într-un proces de oxidare, care conduce la reducerea aromei şi a efectelor sale terapeutice. De fapt, prin fierbere îndelungată se pot pierde şi multe vitamine prezente în plantă.
c. pentru un efect benefic asupra sănătăţii, ceaiul se consumă în general între mese, cu cel puţin 30 minute înainte de masă sau la 15-20 minute după masă.
d. nu se recomandă consumul ceaiului pentru administarea unor medicamente; cele mai multe ceaiuri au un conţinut ridicat de tanin care poate afecta în mod negativ dezintegrarea, dizolvarea şi absorbţia medicamentelor prin mucoasa gastrică şi cea intestinală.
e. nu se consumă decât ceai proaspăt; ceaiul preparat cu o zi în urmă îşi pierde din valoarea nutritivă şi terapeutică. Mai mult, ceaiul lăsat mult timp (24 ore) este un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Ceaiul “învechit” se poate folosi numai pentru tratamente de uz extern.
Legat de administare, mai trebuie subliniat că, în ţara noastră, încă mai persistă ideea că ceaiul este o băutură pentru oamenii bolnavi şi, în caz de boală sau o indispoziţie anume – primul leac este o cană de ceai.
Puţini ştiu, că ceaiul energizează, tonifică, detoxifică organismul, vindecă şi calmează, te ajută să dormi bine şi, la nevoie, chiar te hrăneşte.
Din acest motiv şi, copilul trebuie obişnuit de mic (de la 2 ani) să bea ceai şi nu numai când este bolnav.
Motivul: şi el va creşte cu aceeaşi idee – ceaiul se bea numai la boală. De altfel, obiceiurile bune se învaţă de la părinţi şi vor fi respectate toată viaţa.
De aceea, pentru un copil, ceaiul trebuie să devină un prieten de nădejde la nevoie şi nu un duşman de temut.
De exemplu, o cană de ceai de fructe de pădure, de măceşe sau de flori de tei este minunată într-o zi fierbinte de vară sau atunci când vii de afară, înfrigurat şi poate obosit.
Ceaiurile din plante – remedii naturale recomandate de S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.
Compania HOFIGAL oferă o gamă largă de ceaiuri din plante medicinale – ca suplimente alimentare, necesare dietei pentru funcţionarea normală a unor organe şi sisteme.
În acest fel, S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A. garantează că: înainte de însămânţare terenul pe care s-au cultivat plantele a fost supus unui plan de conversie de la agricultura convenţională la agricultura ecologică de minimum 2 ani, seminţele folosite sunt certificate ca provenind de la plante ecologice, produsul provine dintr-un mod de producţie ce exclude utilizarea produselor chimice de sinteză (pesticide, fungicide, ierbicide, îngrăşăminte), iar culturile ecologice au fost certificate în urma inspecţiilor efectuate de firma acreditată – BCS ȌKO-GARANTIE ROMȂNIA SRL.
- Sunt recomandate ceaiurile din plante ecologice: cimbru (Thymus vulgaris-herba), Echinacea (
Echinacea angustifolia-herba), frunze de coacăz negru(Ribes nigrum-folium), pătlagină ( Plantago lanceolata-folium), roiniţă ( Melissa officinalis-herba), rozmarin ( Rosmarinus officinalis-folium), Passiflora(Passiflora incarnata-herba).
De asemenea, HOFIGAL oferă şi ceaiuri obţinute prin asocierea mai multor plante medicinale, proces prin care s-a urmărit realizarea unor combinaţii armonioase cu activitate sinergică şi cu efect global şi convergent.
Aceste ceaiuri constituie remedii naturale care furnizează fitonutrienţii necesari în completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate.
- Sunt recomandate ceaiurile: ceai Complex de Imunitate, SicFruct-zmeură, ceai laxativ “Galsena”, ceai “Antibalonare”
Pentru a creşte efectele benefice ale unor ceaiuri compania HOFIGAL recomandă şi utilizarea suplimentelor: Ulei de cătină (300 mg, 600mg, 900 mg) (cps. moi) şi Spirulină(200 mg,500 mg, 1000 mg) (cps., cpr.).
Acestea sunt surse importante de proteine, aminoacizi esenţiali, vitamine, inclusiv beta-caroten, micro- şi macroelemnete, acizi nucleici (ADN, ARN) etc. necesari suplimentării dietei pentru normalizarea schimburilor de substanţe la nivel celular, încetinirea proceselor de îmbătrânire precoce, precum şi pentru reglarea şi echilibrarea principalelor funcţii metabolice şi imunologice ale organismului.
În loc de încheiere, putem spune: să ne bucurăm de fiecare ceaşcă de ceai şi…. să ne oferim câteva clipe de răgaz de la suprasolicitările zilnice.
“Bei ceai pentru a uita de zgomotul lumii…” – Tien Yi-heng, filozof chinez.