Coloana vertebrala este stalpul organismului. Trebuie sa fii foarte atenta la pozitiile pe care le adopti, pentru ca ele pot influenta negativ starea ta de sanatate prin aparitia unor dureri in zona spatelui : cervical, dorsal sau lombar. O metoda foarte eficienta de a preveni durerile sau devierile de coloana este aceea de a-ti intari musculatura spatelui.

Trebuie sa efectuezi zilnic un program care sa solicite atat zona umerilor, cat si zona lombara.

Incepe prin a incalzi musculatura spatelui, efectuand din pozitia stand cu picioarele departate rasuciri alternative ale trunchiului spre stanga si dreapta, in timp ce duci bratul intins prin fata in lateral, 30 de repetari. Continua din aceeasi pozitie, aplecand trunchiul in stanga si dreapta, cu miscari lente si cu bratul intins pe langa ureche. Sunt suficiente 20 de miscari alternative.

Mentine pozitia cu picioarele departate la nivelul umerilor si genunchii usor flexati, efectueaza o aplecare a trunchiului inainte, pastrand barbia ridicata, bratul stang la ceafa, iar bratul drept intins inainte pe langa ureche. Mentine 3 secunde si repeta, schimband bratul. Ai nevoie de cel putin 10 repetari cu bratul stang intins si 10 repetari cu bratul drept intins. Secretul este sa executi intr-un ritm lent, constientizand contractia pe musculatura spatelui.

Din asezat pe un scaun, du palmele la ceafa, mentine, in timp ce executi trei extensii de coate inspre inapoi. Revino cu palmele pe coapsa, relaxeaza 3 secunde si repeta de 30 de ori.

Pastreaza aceeasi pozitie, intinde bratul drept pe langa ureche, efectuand o extensie cu ducerea palmei cu mult inspre inapoi, mentine 3 secunde, coboara bratul, relaxeaza si continua cu bratul stang aceeasi miscare. Alterneaza stanga-dreapta de 20 de ori.

Incheie acest program cu o miscare de relaxare pe care trebuie sa o executi lent. Rotunjeste spatele, cu barbia in piept, mentine trei secunde, apoi ridica barbia, privind inspre tavan, indreapta spatele si trage mult de umeri inspre inapoi. 10-11 repetari iti vor fi suficiente pentru ca tu sa te simti foarte bine.

Recomand aceasta crema speciala pentru masajul dedicat spatelui!