Cerealele, leguminoasele, fructele, legumele bogate in amidon sunt surse principale de glucide. Glucidele constituie principala ta sursa de energie.

Un gram de glucide furnizeaza organismului 4 calorii. Probabil, stii deja ca glucidele sunt simple si complexe. Glucidele simple sunt zaharuri rapide, pentru ca se descompun si trec repede in sange, ceea ce constituie si un avantaj, dar si un inconvenient, prezenta lor in cantitate mare in sange putand imbolnavi organismul prin suprasolicitarea pancreasului care trebuie sa secrete mai multa insulina (ceea ce duce la boala diabet). Cand sunt in exces in organism, sunt transformate de ficat in grasimi. Exemple de glucide simple: glucoza, fructoza, galactoza, lactoza, maltoza. Exemple de alimente ce contin glucide simple: zaharul, mierea, fructele, laptele. Glucidele complexe sunt descompuse treptat in glucoza in tubul digestiv si trec lent in sange, mentinand nivelul constant de glucoza de-a lungul multor ore. Datorita acestei proprietati ele sunt foarte benefice pentru organism. Exemple de glucide complexe: amidonurile si fibrele alimentare.

Exemple de amidonuri: amilaza, amilopectina etc. Exemple de alimente ce contin amidonuri: boabele de cereale, cartofii, fasolea, soia, lintea etc. Exemple de fibre alimentare: celuloza, hemiceluloza, lignina etc. Fibrele alimentare se gasesc numai in alimentele vegetale in cantitatea cea mai mare gasindu-se in cerealele integrale (cu tot cu coaja, nedecorticate) si in leguminoase, dar si in legume si fructe. Glucidele simple si amidonurile furnizeaa caloriile de care are nevoie corpul, iar fibrele asigura functia digestiva si echilibreaza fluctuatiile zaharului din sange.

Sursa: www.foodfitphilly.org