Grasimile furnizeaza organismului tau forma cea mai concentrata de energie. Un gram de lipide furnizeaza 9 calorii. Sursele principale sunt: avocado, masline, nuci, alune, migdale, seminte, uleiuri vegetale. Numarul mare de calorii furnizate de grasimi fac din ele surse valoroase de energie. Grasimile mai sunt importante in organism si pentru absorbtia vitaminelor solubile in grasimi, si anume vitaminele A, D, E si K. De asemenea, grasimile incetinesc digestia si ofera satietate, aroma si gust hranei. Grasimile sunt alcatuite din glicerina si acizi grasi. In functie de acizii grasi continuti, au proprietati diferite (saturate si nesaturate, solide si lichide). Uleiurile vegetale (cu exceptia uleiului de cocos si palmier) sunt nesaturate (daunatoare pentru organism) si nu contin acizi grasi esentiali (exceptie fac unturile de peste).

Esentiale pentru organism si in special pentru creier si sistemul nervos sunt acidul linoleic (omega-6) si acidul linolenic (omega-3). Alte functii ale acestor acizi grasi: producerea membranelor celulare, functionarea normala a inimii, reglarea tensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar (rezistenta impotriva bolilor), regularizarea coagularii sangelui, fertilitate, controlul metabolismului grasimilor, scaderea colesterolului. Acestea se gasesc in germeni si cereale, in oleaginoase – seminte de in, dovleac, floarea-soarelui, in nuci, migdale, uleiuri vegetale. Cea mai bogata sursa in acesti doi acizi grasi sunt semintele de in. In alimentatia vegetarianului acestea trebuie sa existe aproape zilnic.

Colesterolul este o grasime aparte, un lipid compus care se gaseste numai in alimente de origine animala si pe care organismul nostru il fabrica, in principal in ficat. Desi este o substanta indispensabila vietii, atunci cand nivelul sau se ridica in sange, el tinde sa se depoziteze pe peretii arterelor, producand ateroscreloza. Astfel, nivelul ridicat de colesterol din sange predispune la un risc mare de infarct de miocard, tromboza arteriala si lipsa de irigare sanguina a extremitatilor. Aportul zilnic de colesterol alimentar nu trebuie sa depaseasca 300 mg. Niciun aliment de origine vegetala nu contine colesterol. Colesterolul din organism poate fi stimulat insa la valori mari prin stres puternic sau continuu.

Exista riscuri legate atat de un consum prea mare de grasimi, dar si de un consum insuficient de grasimi. Cea mai buna cale de a include grasimile in alimentatie este includerea zilnica a nucilor, alunelor, semintelor, maslinelor, a fructului de avocado etc.

Sursa: www.thefitindian.com