Substanţele minerale, ingerate odată cu hrana sunt componente metabolizate în organism şi constituie elementele de structură ale scheletului, ale ţesuturilor moi, dar şi factorii ce reglează numeroase funcţii fiziologice, hotărâtoare pentru buna funcţionare a organelor şi ţesuturilor, cum ar fi reglarea echilibrului acido-bazic, contracţia musculară, stimularea sau inhibarea activităţii enzimelor, excitabilitatea nervoasă, coagularea sângelui, transportul oxigenului.
Magneziul, benefic pentru buna funcţionare a muşchilor, nervilor şi oaselor

Magneziul, cel mai important cation bivalent (Mg+2) intracelular din punct de vedere cantitativ, este prezent cu preponderenţă în ţesutul osos, dar se găseşte şi în muşchi, inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Are un aport vital în multe funcţii metabolice, în special, în metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, a unor hormoni, este necesar în metabolizarea vitaminei C şi a unor minerale precum calciu, fosfor, siliciu, seleniu, sodiu şi potasiu.
Magneziul – cheia echilibrului nervos şi muscular – combate oboseala, stresul şi anxietatea, joacă un rol important în fixarea calciului în oase şi decontractarea muşchilor.
Conţinutul total de magneziu existent în corpul unui adult este repartizat astfel: 1% extracelular, 31% intracelular şi peste 60% la nivelul oaselor. Un procent infim, aproximativ 1% din valoarea totală este magneziu circulant, iar nivelul acestuia în sânge este menţinut în limite normale sub acţiunea unor mecanisme homeostazice extrem de riguroase.
 

Calciul – un mineral necesar pentru toată viaţa

Calciul constituie aproximativ 2% din greutatea corpului unui adult, marea majoritate găsindu-se în componenţa oaselor şi dinţilor.
Funcţia principală a calciului este de a construi şi menţine scheletul corpului, fiind responsabil de rezistenţa oaselor, activitatea muşchilor, sănătatea dinţilor, a părului şi a unghiilor.
Din această cauză, organismul are nevoie de acest element esenţial începând cu dezvoltatea intrauterină şi până la adânci bătrâneţi. Ţesutul osos începe să se formeze din viaţa intrauterină, motiv pentru care în perioada de sarcină, viitoarea mămică trebuie să-şi asigure zilnic, necesarul optim de calciu pentru dezvoltarea normală a fătului. În copilărie şi adolescenţă calciul este vital pentru formarea şi dezvoltarea armonioasă a întregului sistem osos. Ulterior, până la vârsta de 30 ani organismul are nevoie de o cantitate optimă de calciu zilnic, astfel încât, densitatea osoasă construită să devină maximă, din care, pe măsură ce trec anii, se va pierde progresiv. De aceea, ţesutul osos nefiind o masa inertă, ci într-o continuă remodelare, are nevoia de calciu zilnic, indiferent de vârstă.
În cursul vieţii, pierderea de masă osoasă este mai accentuată la femei după menopauză ca urmare a reducerii nivelului de estrogen. De aceea, după menopauză, femeile au nevoie de un aport considerabil de calciu pentru a preîntâmpina efectele nedorite ale osteoporozei.
De fapt, calciul susţine procesele care furnizează energie întregului organism. Lipsa de calciu din organism duce la afecţiuni precum anemie, rahitism, osteomalacie (rahitism la adulţi), spasmofilie, tulburări ale ciclului menstrual, carii dentare, unghii şi păr fragile.

Avem nevoie de calciu şi magneziu pentru dinţi sănătoşi şi oase puternice, pentru buna funcţionarea a inimii, pentru funcţionarea eficientă a sistemului nervos şi pentru sănătatea muşchilor.
Ing. Ştefan Manea
Director General S.C. HOFIGAL EXPORT-IMPORT S.A.
 
Mai multe informatii despre produsele Hofigal, gasiti pe: www.hofigalonline.ro
image-26-09-16-07-26-1
image-26-09-16-07-26-4-1

Sursa foto: peopleplace.eu