Retete de post delicioase si sanatoase

Retete de post

 

 

 

 

 

 

Intotdeauna ne bucuram cand se apropie Craciunul. Este perioada cea mai frumoasa din an, cand stam mai mult cu cei dragi. Primim si daruim cadouri si avem ocazia sa ne intoarcem din nou catre noi insine, deci sa fim mai atenti la ce traim si cum traim.

Postul Craciunului este si el un motiv de bucurie, caci nu s-a aflat inca de vreo metoda mai buna de purificare si insanatosire a organismului.

In timpul postului, corpul are ocazia sa functioneze cu mai putin efort, consumand mai putina energie. Eliminarea produselor de origine animala face ca digestia sa fie mai usoara si mai rapida. Beneficiul cel mai mare al postului este faptul ca organismului ii ramane suficienta energie pentru regenerare si insanatosire. Este important ce produse folosim cand ne hranim dupa retete de post.

Iata cateva retete de post delicioase cu ingrediente sanatoase si preparare rapida.

1. Salata verde cu naut

Salata verde (dupa preferinte),

200 g naut fiert,

3 linguri de ulei de masline,

zeama de la o lamaie,

sare, piper.

Pe cat este de simpla, pe atat e de gustoasa si hranitoare.

2. Mancare de ciuperci pleurotus

Ingrediente:

500 gr. ciuperci pleurotus,

o ceapa,

4 catei de usturoi,

patrunjel,

0 cana de suc de rosii,

ulei, sare, piper.

Preparare:

Ceapa si usturoiul tocate marunt se calesc putin in ulei. Se adauga ciupercile taiate fasii scurte, dupa ce au fost spalate si oparite. Totul se tine la foc, cu capac, aproximativ 10 minute, adaugandu-se cate putina apa, daca este cazul.

Se adauga sucul de rosii si se continua fierberea inca 10 minute.

Se condimenteaza cu sare, piper si patrunjel, dupa gust.

Ciuperci Pleurotus

Ciuperci Pleurotus

 

 

 

 

 

 

 

PLACINTA DE LINTE ROSIE

Potenţialul fructelor uscate

3. Bruschete si tartine

Bruschetele si tartinele ne scot din impas, ori de cate ori vrem o gustare.

Iata cateva dintre cele mai gustoase retete de post pentru gustari:

Bruschete cu rosii:

painea prajita se freaca cu un catel de usturoi taiat pe jumatate.

Rosiile taiate cubulete fine se aseaza din belsug pe paine

Se stropesc cu ulei de masline

Condimenteaza cu sare si piper

Presara putin oregano sau busuioc

Tartine cu anchoas pentru zilele cu dezlegare la peste:

painea prajita se unge cu unt si apoi se adauga cateva fileuri fine de anchoas.

Bruschete cu avocado:

painea prajita se unge cu avocadoul usor pasat

Stropeste cu zeama de lamaie

Condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

4. Supa de linte

Ingrediente:

300 gr linte rosie,

chimen,

dafin,

ceapa,

ulei,

rosii,

sare, piper,

patrunjel,

lamaie,

crutoane.

Preparare:

lintea rosie se lasa cateva ore la inmuiat, apoi se pune la fiert. Se adauga jumatate de lingurita de chimen si o foaie de dafin.

Ceapa se toaca fin si se caleste putin. Se adauga 2 rosii tocate marunt si se calesc impreuna cateva minute, apoi se adauga in supa.

Se continua fierberea pentru inca aproximativ 20 de minute.

Cand supa este fiarta, se paseaza si se condimenteaza cu sare, piper si patrunjel, dupa gust.

La servire, supa este delicioasa cu putina zeama de lamaie si crutoane din belsug.

Linte

Supa de linte

 

 

 

 

 

 

 

5. Mancare de spanac cu mamaliga

Ingrediente:

500 g spanac congelat,

o ceapa,

cativa catei de usturoi,

ulei de masline,

sare si piper.

Preparare:

ceapa si usturoiul tocate fin se calesc in putin ulei.

Se adauga spanacul congelat, impreuna cu putina apa.

Se pune capacul si se lasa cateva minute, pana cand spanacul s-a desfacut si poate fi amestecat.

Se adauga apa, cata este necesar si se lasa la fiert, fara capac, 5-6 minute.

Se condimenteaza dupa gust si se serveste cu mamaliga calda.

Sunt multe retete de post pentru spanac, insa de preferat sunt cele simple. Sunt mai sanatoase.

6. Ghiveci de legume

Ingrediente:

2 dovlecei,

1 zucchini,

2 vinete,

3 cartofi,

4 morcovi,

o ceapa,

3-4 rosii,

patrunjel, cimbru,

ulei,

sare, piper.

Preparare:

legumele se curata, se spala si se taie in cuburi mari.

Ceapa se taie pestisori si se caleste putin. Se adauga legumele si se amesteca.

Se lasa la foc, cu capac pentru cateva minute.

Se adauga cimbrul, sare si piper dupa gust, se amesteca si se pune apa, cat sa cuprinda legumele.

Se da la cuptor pentru 15-20 de minute. La final, cand legumele sunt coapte, se adauga parunjelul tocat fin.

7. Vinete umplute cu hrisca

Ingrediente:

2 vinete de marime medie,

o ceapa,

un morcov,

patrunjel,

o cana de hrisca,

sare, piper,

ulei de masline.

Preparare:

Hrisca se spala de mai multe ori si se lasa la inmuiat pentru o ora.

Vinetele se taie in jumatati, pe lungime si se scobesc incat sa ramana in forma de barcuta.

Se toaca ceapa, morcovul se da pe razatoare si se pun la calit in ulei de masline.

Miezul de la vinete se toaca marunt si se adauga peste ceapa si morcov.

Se calesc impreuna cateva minute, adaugand putina apa.

Cand morcovul s-a inmuiat, se adauga hrisca si se amesteca bine compozitia.

Se condimenteaza cu sare si piper si se umplu barcutele, care au fost stropite in prealabil cu ulei de masline.

Cand barcutele sunt umplute, le dam la cuptor pentru 25 de minute, acoperite cu un capac.

Barcutele coapte se lasa inca 5 minute la cuptor, fara capac.

Se scot si se presara cu patrunjel proaspat.

8. Salata calda de paste cu legume trase la tigaie

Ingrediente:

paste scurte,

dovlecel,

morcov,

ardei kapia,

masline,

ulei, sare, piper,

patrunjel

Preparare:

Se pun pastele la fiert in apa cu sare.

Legumele se taie bastonase si se calesc in ulei pana cand se inmoaie, apoi se adauga putina apa si se lasa la fiert.

Se condimenteaza cu sare si piper.

Pastele se scurg si se pun intr-un bol, peste care punem legumele gatite, masline si patrunjel.

9. Supa crema de legume

Ingrediente:

2 morcovi,

2 cartofi,

2 dovlecei,

1 pastarnac,

o radacina de patrunjel,

o bucatica de telina,

patrunjel verde,

smantana vegetala,

sare, piper.

Preparare:

Legumele curatate si taiate bucati se pun la fiert in apa rece cu sare.

Cand sunt gata, se scot intr-un bol si se paseaza.

Se adauga smantana vegetala dupa gust si se condimenteaza cu sare si piper, iar la final se adauga patrunjelul tocat fin.

10. Dovlecei umpluti cu quinoa

Ingrediente:

2 dovlecei,

o cana de quinoa,

un morcov,

o ceapa,

sare, piper,

ulei de masline.

Preparare:

Quinoa se spala si se scurge bine de apa. Se pune la fiert in apa cat sa o cuprinda.

Morcovul se da pe razatoarea mica. Ceapa se toaca fin. Dovleceii se taie pe lungine si se scobesc in forma de barcute. Miezul se toaca fin.

Se pun la calit ceapa, miezul de dovlecei si morcovul, iar dupa 2 minute se adauga quinoa si se amesteca.

Barcutele de dovlecei se dau la cuptor pentru 15 minute si se scot.

Se umplu dovleceii cu compozitia condimentata dupa gust si se dau din nou la cuptor pentru 10 minute.

11. Salata de fasole boabe cu cu ardei copt.

Ingrediente:

200 g de fasole boabe fiarta,

o ceapa rosie,

3 ardei capia copti,

patrunjel,

otet,

sare, piper,

ulei.

Preparare:

Ceapa se taie pestisori, ardeii copti se taie fasii.

Intr-un bol se pun ingredientele si se condimenteaza dupa gust cu otet, ulei, sare, piper.

La final se adauga patrunjel din belsug.

Fasole

Boabe de fasole

 

 

 

 

 

 

 

Salata mea preferata

Echinaceea – antibiotic natural!