Pentru o femeie, este foarte important sa aiba un gat ingrijit. Nu iti neglija, deci, aceasta parte a corpului. Musculatura gatului este supusa in fiecare moment tensiunii prin pozitia adoptata, dar si din cauza rigiditatii musculaturii create de lipsa unor exercitii de mobilitate a acestei zone.

Adoptarea unei pozitii cu umerii relaxati, cu barbia ridicata si cu privirea inainte este primul pas catre detensionarea zonei gatului. Acest lucru se poate face pe parcursul zilei, in timpul plimbarilor, in pozitia asezat la birou sau in fata calculatorului.

Un al doilea pas este efectuarea de exercitii fizice de mobilitate pentru gat. Inainte de inceperea acestui program, bea un pahar mare de apa si incearca sa dormi cu o perna mica sau chiar fara perna pentru a relaxa musculatura gatului. Pornim cu cateva exercitii de intindere (stretching) si de intarire a musculaturii cervicale pentru a mentine flexibilitatea si mobilitatea si a preveni instalarea rigiditattii.

Stati cu umerii relaxati, aplecati urechea stanga spre umarul stang, mentinand pozitia opt secunde, apoi urechea dreapta spre umarul drept, mentine alte opt secunde. Rasuceste capul privind peste umarul stang si apoi peste umarul drept, de cate opt ori pe fiecare parte, executand aceasta miscare lent. Din pozitia sezand cu spatele drept, apuca-te cu mainile de genunchii indoiti si executa extensia trunchiului, lasand capul mult pe spate, iar apoi revino in pozitia initiala. In timpul extensiei, nu ridica talpile de pe sol si nu departa genunchii. La revenire, capul trebuie aplecat inainte, cu barbia in piept, miscarea fiind insotita de expiratie. Exercitiul trebuie repetat de 10 ori. Executa o rasucire energica a capului spre stanga, apoi revino la pozitia initiala. Efectueaza exercitiul si in partea dreapta; numarul repetarilor in ambele directii este de patru pana la opt ori. Incheie acest program cu rotiri lente ale capului inspre stanga de trei ori, inspre dreapta de trei ori.

Sursa foto: www.women.asiaone.com