Pentru cei mai multi dintre noi Sarbatorile sunt despre bucurie, veselie si belsug. In preajma Sarbatorilor ne gandim la cadouri, petreceri si mancare buna.

Insa rostul adevarat al acestor momente este putin diferit de ceea ce ni se induce. In adevaratul lor sens, Sarbatorile sunt despre recunostinta, odihna si daruire, despre bunatate.

Daca ti se pare greu de crezut ca sanatatea multora are de suferit de sarbatori, esti printre norocosi si ai motive reale de bucurie.

Depresia de sarbatori nu e o gluma

Sanatatea multora poate avea de suferit in aceasta perioada si ne referim atat la sanatatea fizica, dar mai ales la cea psihica, emotionala. De Sarbatori nivelul stresului este cel

mai crescut, iar persoanele aflate intr-o faza dificila a vietii pot resimti aceasta perioada ca pe un adevarat calvar.

Statisticile arata ca in ultimul deceniu numarul cazurilor de depresie, anxietate si tentative de suicid din perioada sarbatorilor a crescut alarmant. Luna ianuarie este universal considerata ca fiind cea mai trista luna din an, tocmai din acest motiv. 

Cei care au mai suferit de depresie sunt cei mai expusi si pot trai sentimente intense de tristete, insa chiar si dintre fanii sarbatorilor sunt persoane care isi dau seama ca perioada le-a adus un consum emotional ridicat, stres exagerat si o presiune greu de suportat.

Ce e depresia de sarbatori

Exista o multime de oameni pentru care Craciunul, Revelionul sau Pastele inseamna mult stres, frustrare si chiar depresie. Presiunea financiara, lipsa prietenilor sau a unei familii pot sa duca la pierderea echilibrului emotional. 

Este important sa constientizam ca nu toata lumea isi permite sa umple masa cu bucate alese sau sa cumpere cadourile dorite de copii si de cei dragi, cum nu toata lumea este inconjurata de apropiati in zilele de sarbatoare.

Daca ar fi sa clasificam factorii care pot declansa depresia de sarbatori, acestia ar fi de natura financiara, fizica si emotionala.

Ce declanseaza depresia de sarbatori

– Agitatia generala si aglomeratia exagerata pentru pregatirea evenimentului

– Multitudinea de sarcini asumate sau impuse, la serviciu si in viata de familie

– Crearea unor asteptari nerealiste, induse de media prin reclame, filme, muzica si imagini.

– Nivelul crescut de oboseala

– Dezamagirile profesionale si personale acumulate de-a lungul anului

– Imposibilitatea de a fi alaturi de cei dragi sau de a avea pe cineva alaturi

– Stresul financiar

Sa avem sarbatori cu sanatate! 

In tumultul vietii de zi cu zi se intampla sa fim orbiti de idei precum cariera, banii, faima, insa de sarbatori este bine sa ne amintim cine suntem cu adevarat.  Este un timp in care sa fim orientati catre noi insine, sa ne acceptam, sa ne iertam, sa ne vindecam e ceea ce ne poate aduce cele mai mari beneficii pe care ni le putem imagina.

Magia sarbatorilor are si alte sensuri decat zeci de cadouri stralucitoare, mese pline si zurgalai, rasete si rochii extravagante.

Iata o pilda despre bunatate si despre ce insemnam unii pentru altii cu adevarat.

Intr-o zi, un om trecea prin fata unei biserici. Vede ca o fetita imbracata modest se apropie de un cersetor si-i da acestuia cativa banuti. 

 

Impresionat, omul se duce la copila si o intreaba: “De ce i-ai dat cersetorului banii tai?”

Fetita ii spune trecatorului: “Stii, tata a murit, mama lucreaza foarte mult, dar chiar si asa, nu avem destul. Mama mi-a spus ca Dumnezeu ne vegheaza pe toti si ca ii rasplateste pe cei buni intotdeauna. M-am gandit ca omul acela are mai multa nevoie de bani decat mine, asa ca i-am dat economiile mele. Dumnezeu ma va vedea si ma va ajuta.”

Trecatorul a intrebat-o apoi: “Dar ce ai vrea sa faca Dumnezeu pentru tine?”

Fetita i-a raspuns: “Ooo, mi-as dori sa am o haina calduroasa. In curand vine gerul si o sa-mi fie foarte frig. Anul trecut m-am imbolnavit tarepentru ca nu am avut destule haine, dar mama s-a rugat si Dumnezeu m-a ajutat sa ma vindec. Ea a vrut sa imi cumpere un cojocel, dar nu s-a putut.”

Omul i-a aratat copilei magazinul de peste drum si i-a spus: “Hai sa mergem acolo si iti vei putea alege cea mai frumoasa si calduroasa haina chiar acum. Eu ti-o voi cumpara.”

Fetita era atat de fericita, incat nu se putea opri din ai multumi strainului si l-a intrebat: “De ce faci asta pentru mine?”

Trecatorul i-a spus: “Tu l-ai ajutat pe acel cersetor, iar Dumnezeu a vazut si a facut ca eu sa fiu chiar in acest moment aici. Eu te voi ajuta pe tine si Dumnezeu ma va ajuta si pe mine. Asa se intampla minunile Lui.”

Sarbatori cu sanatate!