Micul dejun trebuie sa fie cea mai „mare” masa a ta, si asta gandindu-ma si la zicala: ” Dimineata mananca singur, pranzul cu prietenii, iar cina las-o dusmanilor!” De cele mai multe ori, ignori importanta unui mic dejun, si asta tocmai pentru ca, fie te grabesti sa te pregatesti de serviciu si nu ai timp, fie pentru ca o consideri o masa mai putin importanta, fie pentru ca pur si simplu asa te-ai obisnuit. Sau crezi ca daca vei lua un covrig si o cafea, asta va rezolva problema. Daca tii la sanatatea ta, niciuna dintre aceste optiuni nu constituie o varianta. Gandeste-te cat de mult te afecteaza sa incepi ziua cu stomacul gol! Odata ce ai inceput ziua cu treburile pe care le ai de facut, nivelul zaharului in sange este destul de scazut. Ai nevoie de o varianta foarte rapida, si atunci de cele mai multe ori apelezi la produse de patiserie, care este o alegere nesanatoasa. O problema reala este ca micul dejun traditional vine in pachete mai putin sanatoase. La acest lucru ne gandim majoritatea dintre noi cand spunem ” mic dejun” : oua prajite, mezeluri, branzeturi, produse de patiserie, cereale bogate in zahar, hiperprocesate. Aduc in organism un aport caloric mare, dar de cele mai multe ori lipsit de substante nutritive foarte valoroase, care iti vor ridica energia pe moment, dar va scadea foarte rapid si brusc, in felul acesta avand imediattendinta de a mai rontai ceva.

Organismul uman se afla dimineata dupa circa 8-10 ore de repaus. Pentru a-si relua activitatea, are nevoie de energie, care este furnizata de anumite alimente. Este foarte important sa nu sari peste micul dejun, pentru ca in acest fel sanatatea si tonusul tau peste zi vor avea de castigat. Renuntarea la micul dejun predispune la oboseala, dar si la un aport mai mare de alimente, de cele mai multe ori din cele care furnizeaza calorii in exces si mai putini nutrienti valorosi pentru sanatatea ta. Intre orele 8.00-10.00, organismul intra intro activitate maxima, gandindu-ma la faptul ca in jurul orelor 9.00-10.00 secretia gastrica atinge nivelul fiziologic, splina si pancreasul ajung la activitatea maxima in jurul orei 10.00, si in jurul orei 11.00 activitatea cerebrala este maxima. Cu alte cuvinte, organismul este turat la maxim. Pentru a rezista si a nu fura din rezerve, are nevoie de carburant pentru ca toate aceste procese fiziologice sa se desfasoare intr-un ritm normal. Este o greseala ca micul dejun sa fie compus doar din cafea, pentru ca ea stimuleaza productia de suc gastric, care oricum este crescut in acea perioada.

Sursa foto: www.mcxl.se